Afdragsfrihed – en pause fra din afbetaling

Der kan opstå situationer i dit liv, hvor du har brug for større økonomiske ressourcer. Og er du i færd med at afdrage på et lån i banken, kan du måske have brug for en pause, så du kan komme til overfladen igen. Især hvis det drejer sig om et huslån.

I løbet af dit huslån har du den mulighed, at du kan vælge perioder, hvor du ikke afdrager på dit lån.  Disse perioder kaldes for afdragsfrihed. Du slipper dog ikke for at betale renter og gebyrer i din afdragsfrie periode, da disse fortsættes kontinuerligt uanfægtet den frihed, du måtte have taget dig i forhold til dine afdrag. Du kan naturligvis ikke have fuld afdragsfrihed, da pengene skal retur til din långiver. Derfor er der et loft på, hvor lang tid du kan undlade at betale dine afdrag. Denne grænse sættes af kreditor inden for de rammer, at det er realistisk for dig stadig af at afbetale hele dit lån. Der udvises altså noget goodwill fra banken, men samtidig har de naturligvis krav på at få deres penge rettidigt. Du kan for eksempel ikke få så meget afdragsfrihed på dit huslån, at du ikke kan nå at betale det af, før du går bort. Disse ting tages der højde for.

 

Dine fordele ved afdragsfrihed

Der kan ske uforudsete hændelser i din økonomi, som gør at det ganske enkelt ikke er muligt for dig at overholde den ellers signerede kontrakt, hvori dine faste afdrag er angivet. Går du en periode i møde, hvor du får en lavere indkomst på grund af fyring, eller at du skal på dagpenge, så vil du naturligvis ikke have samme økonomi – og det er kreditor forståelige overfor – hvilket giver anledning til afdragsfrihed.

Det kan også være, at du vælger helt at lægge dit liv om og vil starte på en uddannelse, hvor du kun lever af SU. Her skal man dog være opmærksom på, at afdragsfriheden ikke er ens betydende med, at du udsætter løbetiden af dit lån. Får du afdragsfrihed i en eller flere perioder, skal du være indstillet på, at du bare skal afbetale større afdrag senere.

Er du måske oppe i årene og vælger at gå på efteruddannelse, skal du være sikker på, at du kommer til at tjene penge bagefter, så du er i stand til at overholde de afdrag, der er aftalt på forhånd.