Debitorrente – renten for låntageren

Skal du låne penge, slipper du desværre ikke kun med at betale den lånte kapital tilbage. Du skal betale en pris for at låne pengene af långiveren, som er en slags pris for, at du får lov at varetage vedkommendes penge i den periode, som i nu engang har aftale på forhånd og lavet en kontrakt på.

Den pris, som du skal betale for at låne af långiveren, som kan være en bank, et andet kreditinstitut eller måske en privat person, kaldes debitorrenten. En debitor er betegnelsen for den, der skylder penge. Deraf kommer navnet debitorrente, som altså er den rente, som du betaler for at låne det beløb, du har fået til rådighed. Det kan for eksempel være et forbrugslån eller måske til noget større som en bil eller et hus. Uanset hvilken type lån der er tale om, vil der altid være en debitorrente. Den kommer du desværre ikke udenom, da det ikke er gratis at låne penge, med mindre du selvfølgelig kan låne dem af venner eller familie, som ikke skal have noget tilbage – ud over det beløb, som du har lånt.

Debitorrenten refereres også til som udlånsrenten. Det modsatte af denne debitorrente er kreditorrente, som er den rente en långiver får ved at låne sine penge ud til andre.

 

Kredit og debit

I dag kan man få kort, som enten er af typerne debit eller kredit. Kreditkortet er typisk for ham, der har penge på sin konto. Skulle han komme ned omkring nul, kan der godt trækkes over på dette kort. Men det kan du derimod ikke med et debitkort, som har en grænse på nul. Kortet indehaves typisk af folk med minus på kontoen eller af folk, der ikke ønsker at kunne trække over af den ene eller anden årsag.

På samme måde kan man få to typer af konti. En med udlånsrente eller en med indlånsrente. Ham, der får indlånsrenten, er oftest en person, der har plus på kontoen. Han bliver belønnet med en rente for sin kapital, så han rent faktisk tjener på at sætte dem i banken. Disse bankkunder er der rift om, selv om der kan opstå situationer, hvor der er mere indlån end udlån. Og det er jo typisk udlån, som banker tjener store penge på, men der er også en værdi i at have kunder med penge på kontoen.

Udlånsrenten er derfor for den, der har minus på kontoen. Vedkommende skal betale en debitorrente for at få lov til at låne pengene, og beløbet der skal betales i debitorrente er afhængigt af, hvor meget minus der står på kontoen samt den debitorrente, der er angives i forbindelse med låntagningen.