Etableringsgebyr – det koster at optage et lån

Når du skal optage et lån, skal du være opmærksom på, at det koster dig penge at låne. Det er klart, da banken eller hvem du ellers låner af, gerne vil tjene på at låne dem ud. Ellers kunne de lige så godt lade dem stå og leve af disse renter. Renterne for udlån sættes dog typisk højere, så der er en reel økonomisk gevinst ved at lade andre låne pengene. Prisen for lånet er som sagt renten, men der er yderligere omkostninger ved at optage et lån, som du skal være bekendt med og disse andre omkostninger varierer fra kreditor til kreditor. På den måde kan man sondere terrænet, før man optager lån. Det samme med renten, som heller ikke nødvendigvis er den samme. Det er jo på den måde, at bankerne kan lokke forbrugerne til, ved lige netop at give dem en god rente.

Når du optager dit lån hos din bank, vil du da opleve, at det koster et gebyr oveni renterne. Denne omkostning trækkes fra det beløb, som du selv får mellem hænderne.  Dette beløb kaldes et etableringsgebyr. Når du skal låne penge, kan der komme forskellige gebyrer oveni. Det kan også hedde et oprettelsesgebyr eller et stiftelsesgebyr, men det dækker over det samme – nemlig at banken skal have yderlige en sum penge for at etablere/lave lånet til dig. Det koster jo mandskabstimer at udarbejde disse dokumenter og formularer, da der skal ses på budgetter og så videre. Gebyret varierer fra bank til bank og det er typisk ikke et beløb, der er til forhandling. Det er fastsat som et fast beløb, som det ganske enkelt bare koster, hvis du vil have dit lån. Det samme gør sig gældende, hvis du vil låne flere penge eller du vil afdrage mindre på dit lån – da skal lånes lægges om, og der betales endnu et etableringsgebyr, da det på sin vis er et nyt lån der optages.

 

Yderligere gebyrer

Ud over dette etableringsgebyr eller stiftelsesgebyr kan du komme til at betale andre gebyrer for dit lån. Det kan fx være administrationsgebyr. Alle disse gebyrer samt renter vil altid være specificeret, så du kan se, hvad du reelt betaler for dit lån. Om gebyrerne hedder det ene eller andet er ikke så vigtigt for dig, men det er til gengæld størrelsen af de samlede gebyrer. Du kan derfor spare penge ved at holde øje med størrelsen af disse og eventuelt indhente flere lånetilbud, hvis du synes, at det er for dyrt i den pågældende bank.