Fast rente – sikkerhed og forudsigelighed

Når du står og skal optage lån har du oftest to muligheder med hensyn til hvordan din rente skal være – en variabel eller fast rente. På denne side vil vi behandle forholdene for et lån med fast rente, men du vil på vores hjemmeside også kunne finde information vedrørende variabel rente.

Når du låner fx 10.000 kr. vil den største “udgift” naturligvis være, at du skal betale beløbet tilbage igen gennem terminsydelser. Derudover skal långiveren selvfølgelig have betaling for at låne sine penge ud, hvilket han får igennem renter. Hvis du vælger et lån, hvor renten er fast vil det helt lavpraktisk betyde, at renten forbliver den samme gennem hele låneperioden. Modsat vil en variabel rente altså ændre sig, i takt med at den generelle rente i samfundet ændrer sig.

Hvad er fordelene ved en fast rente spørger du måske? Først og fremmest er du med en fast rente relativ sikker på, hvad du ender med at betale tilbage i sidste ende. I og med at renten er fast, løber du ikke ind i samme ubehagelige overraskelser som folk med variable renter, hvis den toneangivende markedsrente stiger. Dette giver dig som låntager en vis sikkerhed for, at du ikke pludselig står med en meget højere rente, end den rente der var gældende da du optog lånet. Med en fast rente kan du altså med andre ord sove trygt om natten, idet dit lån ikke påvirkes af forhold som du ikke kan kontrollere – fx samfundsøkonomien eller økonomiske konjunkturer.

Alt er dog ikke guld og grønne skove med en fast rente. Du vil ofte opleve, at den forudsigelighed du får med en fast rente modvejes af, at den faste rente typisk er en smule højere end den variable rente. Dette er den pris, som man betaler for at sikre sig mod rentestigninger. Der er dog endnu en ulempe ved at vælge den faste rente, frem for en variabel rente. Ved den faste rente er du som sagt låst fast på et fastsat renteniveau, som ofte fremgår af din låneaftale. Dette er positivt, hvis renten stiger, men skulle renten tværtimod falde, står du tilbage med et dyrt lån, sammenlignet med hvad du kunne have betalt i rente, hvis du havde valgt et rentetilpasningslån (lån med en variabel rente).

Inden du vælger rentetype skal du altså gøre op med dig selv, om du vægter sikkerhed højere end muligheden for at score en billig rente. Du skal hertil vurdere, om du tror at renten vil ændre sig op eller nedad i fremtiden – og hvorvidt du har lyst til at løbe den risiko, som er forbundet med et variabelt lån.