Lånevejledning – gør dit forarbejde ordentligt

Når du skal låne penge, er det ikke altid bare lige til. Der er mange ting man skal være opmærksom på og et hav af faldgruber, som mange desværre falder i. Det er ofte de samme fejl, som i lånebranchen viser sig, og som dels skyldes uvidenhed fra låntagere og dels lånemarkedets til tider komplekse opbygning, som forhindrer at almindelige mennesker med en travl hverdag kan sætte sig ind i alle lånets facetter. Vi har af den grund lavet denne lille lånevejledning, som vi håber kan hjælpe dig godt i gang. Vi anbefaler desuden, at du læser resten af vores artikler på sitet, da disse kan klæde dig godt på, i jagten på det perfekte lån.

 

Sæt dig ind i dine lånemuligheder

Forarbejdet op til det endelige lån er i praksis uvurderligt, udgøre forskellen mellem en god og dårlig oplevelse med at låne penge. Det gælder om at sætte sig ordentligt ind i hvilken type lån man har brug for og hvilke forpligtelser du påtager dig, når du låner penge.

Du bør som det absolutte udgangspunkt altid lede efter det billigste lån – dvs. det lån, hvor renten er lavest, hvor omkostninger er tættest på 0 og hvor der ikke er diverse gebyrer forbundet med starten eller afviklingen af lånet. I nogle tilfælde kan man dog tilsidesætte denne hovedregel. Hvis du føler, at sikkerhed er vigtigt for dit lån, kan du sagtens vælge et lidt dyrere lån til gengæld for at få større sikkerhed mod stigninger i renten. Du kan være heldig at opleve, hvis din nuværende og fremadrettede økonomi ser fornuftig ud, at lånefirmaerne kan presses på priserne. Her vil det dog ofte kræve, at du får hjælp af en professionel lånerådgiver, som vi taler om lidt senere.

 

Læg et budget – for dit eget bedste

Et rigtig godt råd inden du går ud og låner penge lyder ekstremt simpelt: læg et budget for din økonomi nu og de næste år fremad. Et budget er en oversigt over hvad du har af indtægter og udgifter, og hvad der gerne skal være tilbage til at betale afdrag, renter og evt. ekstraordinære ydelser. Ved at lægge et privatbudget kan du få et overblik over hvad du rent faktisk har at gøre med og hvor lang udsigten er til at betale et eventuelt lån tilbage.

Et budget er ofte fundamentet for, at du overhovedet kan få lov til at få et lån. Dette skyldes, at långiver skal have en vis sikkerhed for, at du kan betale de lånte penge tilbage. Dermed ikke sagt, at du skal lave et budget og sende det til lånebureauerne eller banken. De laver deres egne kreditvurderinger, som er lidt mere komplekse. Men det er en god idé for dig selv, at du får en idé om hvad dit rådighedsbeløb er.

 

Professionel rådgivning kan være din vej til et bedre lån

Ved større lån fx i forbindelse med køb af en bil eller et hus, vil det i de fleste tilfælde kunne betale sig at få tilknyttet en rådgiver fra banken. Denne person vil kunne hjælpe jer med at danne et billede af jeres økonomiske situation og potentielt hjælpe jer med at skaffe bedre lånevilkår hos jeres kreditorer. Det vil naturligvis ikke være gratis, men i mange henseender er pengene givet godt ud. Dette skyldes især, at lånerådgivere har erfaring og kendskab for branchen, og dermed kender spillereglerne ud og ind. De har sandsynligvis også nogle gode kontakter, som kan bringes i spil, hvis det bliver nødvendigt. En rådgiver vil typisk også kunne stå for selve det administrative arbejde, hvilket der kræves lige fra ansøgning, forhandling af vilkår og færdiggørelsen af en låneaftale. På denne måde sparer du tid, besvær og du undgår at lave dyre fodfejl.

 

Brug din sundefornuft og hav dit hjemmearbejde klar

Som vi har kigget på er det en god ide at gøre sit hjemmearbejde ordentligt, inden du beder om et møde i banken eller sender din ansøgning til långiver. Dette inkluderer blandt andet budgetlægning, granskning af dine økonomiske forhold og en undersøgelse af de forskellige lånetilbud, som findes på markedet. Derudover kan det for mange være en langt bedre løsning, at lade en erfaren lånerådgiver stå for alt arbejdet i forbindelse med lånet. Til sidst vil vi herfra opfordre dig til at bruge din sunde fornuft, inden du låner penge. Hvis et tilbud lyder for godt til at være sandt, tillægges der ofte en hage, som ikke altid synes gennemskuelig. Brug derfor din sunde fornuft både i forhold til de lånetilbud du får, men også når du kortlægger din egen økonomi. Vælg et lån og en størrelse på lånet, som din økonomi kan klare – undgå at låne over evne.