Betalingsperiode – hvor ofte du skal afdrage på dit lån

Som låntager har du en forpligtelse til at betale det lån, som du har fået tilbage. For de flestes vedkommende afbetales et lån ikke på én gang, da det ganske enkelt kan være umuligt. Derfor er der et hav af kreditorer, som udbyder lån af forskellige typer. Mikrolån er dog et specielt lån, da der ikke skal afdrages løbende, men at lånet først skal betales, når udlånsperioden er udløbet. Dertil bliver der dog stadig pålagt renter og gebyrer – dem slipper man ikke for. Der er dog virksomheder – især elektronikudbydere, som tilbyder deres kunder at købe på afbetaling – også uden renteomkostninger. Dog er der typisk et stiftelsesgebyr. På denne måde kan selv kunder, som på daværende tidspunkt ikke har penge i lommen til et nyt fjernsyn, stadig få råd til at erhverve sig dette om end på kredit.

Men ser vi bort fra denne lånetype, består de fleste lån af det samme. Der lånes et beløb, som skal betales tilbage til kreditor med renter og gebyrer. Renterne er på sin vis den pris, som det koster at låne kreditors penge i en given periode. I ethvert lån er der ellers en såkaldt betalingsperiode, som er et begreb, der dækker over frekvensen af tilbagebetalinger i lånets løbetid. Betalingsperioden fortæller dig, hvor ofte du skal afdrage på dit lån, og denne bliver fastsat inden lånets afvikling påbegyndes.

Betalingsperioden er en aftale mellem dig og långiver, og angiver således hvor mange gange i løbet af et år, du skal betale i afdrag. En betalingsperiode på et typisk forbrugslån forfalder hver eneste måned og oftest omkring den første i hver måned. Det betyder, at du har et fast afdrag på din gæld hver måned.

Kan også følge renteperioden

Der kan også være tilfælde, hvor betalingsperiode følger den såkaldte renteperiode. Renteperioden er typisk kvartalsvis, og det er her, der bliver tillagt renter på dit lån. Renten regnes oftest som en procentsats pr. år, eller pro anno, som det oprindeligt hedder, og her kan der også indgås en aftale om, at renteperioden kan være kortere end den normale, der falder hvert kvartal. På den måde bliver renten så en procentsats pr. betalingsperiode i stedet for. Men denne løsning ses typisk ikke ved almindelige forbrugslån.

Som udgangspunkt vil du som privatperson med et lån komme ud for at skulle lægge et afdrag hver måned, hvor der hver tredje måned pålægges renter.