Renter – et vigtigt begreb at forstå

Renter er et begreb, der er stort umuligt at komme udenom især i forbindelse med lån. Derfor er det meget godt og nyttigt at kende til det, så man ved, hvad man skal tage stilling til. Kort fortalt er renten en slags gebyr, som du skal betale, hvis du eksempelvis skal låne penge. Renten udregnes i procentdele af den sum penge, du låner – derefter lægges renten oveni det beløb, som skal betales tilbage til banken, eller hvem du ellers har lånt penge af.

Med andre ord er det ikke uden omkostninger at optage et lån – du skal altså betale noget yderligere end det beløb, du har lånt. Man kan faktisk sige det så klart, at renten er den pris, som man betaler til långiver for at få lov at forvalte vedkommendes penge i en given periode. Typisk kan du ikke nøjes med at betale renten, da der ofte bliver lagt gebyrer oveni til fx oprettelse af lån eller andre administrative stiftelsesomkostninger.

 

Jo længere låneperiode – jo dyrere renter

Renten optræder som procentsatsen af den lånte beløb per år, eller pro anno, som det ofte omtales, og der betales altså ikke rente af de pålagte gebyrer som førnævnte. Prisen for det lån, du har optaget, stiger derfor i takt med længden på tilbagebetalingsperioden. Jo længere en låneperiode, jo dyrere renteudgifter vil du altså få.

Lad os tage et simpelt eksempel på, hvordan et regnestykke kan se ud, når man skal regne renten på et lånebeløb ud.

Vi antager, at du har lånt 10.000 kroner til en cykel, og renten på lånet er 12% pr. år. Du har sagt ja til en afdragsordning, hvor du betaler det hele af på ét år, hvilket måske også er lidt for meget. Men vi kommer til, hvordan det vil se ud, hvis du vælger en længere låneperiode.

Regnestykket kommer til at se således ud:

10.000,- *1,12= 11.200,-

Renten i procent var altså 12, og beløbet i kroner og øre, som rente vil ende med at udgøre er således kr. 1.200.

Tager du fx ét år yderligere om at betale lånet tilbage, kommer du til at betale kr. 2.400 kroner for at have lånt pengene i to år. Dette regnestykke giver en god indikation om, hvordan rentebeløbet, der skal betales tilbage til långiver, bliver dyrere, jo længere pengene er i din varetægt. Kan du betale dem hurtigere tilbage til långiveren, bliver det også billigere for dig selv i sidste ende.