Restgæld – det tilbageværende af din gæld

Der findes et hav af begreber i finanssektoren og ikke mindst i bankverdenen, som er den vi bevæger os ind i nu. Hvis man skal opdele ens forhold til banker i to dele, så er der reelt tale om låntageren og långiveren. Disse kaldes mere populært for debitor og kreditor. Det er klart mest attraktivt at have penge på bankbogen, så man rent faktisk kan låne sine penge ud og faktisk også på den måde tjene penge. Det er lige præcis det, som bankerne gør. Men der er også kommet et hav af kreditorer i løbet af de senere år, som tilbyder mindre lån. Mikrolån, kviklån og alle mulige andre typer, hvor den årlige rente er højere.  

Men der er i sagens natur rigtig mange mennesker, som låner penge til det ene eller andet. Typisk er det en bil eller noget større som et hus, som man skal ud at låne til. Et hus er noget dyrere, og derfor kræver det ofte et lån i en bank eller et andet kreditinstitut, som lever af at låne penge ud.

Når du har optaget dit lån hos långiver, skal du over en given periode betale pengene tilbage til långiver – kreditor. Det er ikke gratis at låne penge, så du skal også betale renter af dit lån. Derudover er der ved visse lån også gebyrer som fx stiftelsesomkostninger. Yderligere aftales der er en låneperiode samt en ydelse, som skal betales hver måned, som oftest, eller kvartalvist. Lige så snart du påbegynder dine afdrag, er du altså i gang med at afvikle din gæld til kreditor med henblik på at betale din gæld af. Den resterende gæld kaldes restgælden, som altså er det beløb, som du mangler at betale tilbage af dit lån. I takt med at du betaler dine månedlige afdrag til långiver, vil din restgæld også falde.  

Restgældens størrelse kan naturligvis også blive større, hvis man ikke overholder sine månedlige afdrag. Yderligere kommer der flere rentegebyrer på, og ender det helt galt, kan man sendes til inkasso eller i fogedretten.

Restgælden behøver ikke falde med samme beløb hver måned. Du er i din gode ret til at afbetale mere end det aftalte, eller hvad der er skrevet kontrakt på. Og du kan til enhver tid indfri hele dit lån eller din restgæld, hvis du ønsker det. Men typisk falder restgælden med det samme beløb hver måned – bortset fra, når der kvartalsvis pålægges rentegebyrer.