Variabel rente – for dig som tør tage chancen

Vi har i en tidligere artikel berørt både emnet rente og forholdene ved et lån med fast rente. Det er dog ikke alle lån, hvor renten er fastsat og ikke ændres i løbet af lånets løbetid. Er dette tilfældet ved et eller flere af de lån du overvejer, kan det konstateres, at lånets rente er variabel. Et lån med en variabel rente kaldes også et tilpasningslån, idet renten som sagt tilpasses løbende.

Når renten på et lån er variabelt kan det indledningsvist altså fastslå, at renten i løbet af løbetiden kan/vil ændres. Optager du derfor et forbrugslån med en variabel rente på 3 %, er dette renteniveau altså ikke nødvendigvis det samme i hele låneperioden. Du kan både opleve, at renten kan være højere eller lavere end de 3 %, alt efter renteniveauet i resten af samfundet, som med fagsprog kaldes markedsrenten.

En variabel rente kan altså ændre sig, hvilket for ind- og udlån typisk sker ved enten:

  • Hvert kvartal
  • Hvert halve år
  • Hvert år
  • Andre tidspunkter; fx hver 3., 5. eller 10. år

Dette vil sige, at hvis du har et lån med en rentetilpasning hvert halve år, vil renten på dit lån tilpasses til markedsrenten hver 6. måned. Inden du vælger et lån med variabel rente, er det altid en god idé at overveje de fordele og ulemper, som er ved de forskellige rentetyper. Hvis du har en variabel rente med rentetilpasning hvert kvartal har du således ikke nogen stor sikkerhed for hvad du i alt skal betale tilbage. Dette kan både komme dig til gavn, men det kan sandelig også byde på nogle knap så sjove overraskelser.

Betyder sikkerheden i dit lån meget for dig, skal du derfor måske overveje en fast rente. Er du tværtimod lidt af en ”gambler”, som tror på markedsrenten vil falde inden for låneperioden, kan det være attraktivt at vælge en variabel rente. Du vil på den måde få glæde af den faldende rente, idet du ikke er låst til den samme rente, som du ville være med en fast rente. Skulle du være så uheldig, at markedsrenten i stedet tager sig en tur opad, vil du dog derimod kunne ærgre dig over, at din rente ikke har låst fast til en lavere rente.

En variabel rente kan derfor være et risikabel, men potentielt rigtig fornuftigt valg alt efter hvordan markedsrenterne i samfundet udvikler sig. Sørg dog altid for at tænke frem i tiden, inden du beslutter dig for, hvorvidt du vælger en fast eller variabel rente, da fremtidens renteforhold har stor indflydelse for dine låneomkostninger, hvis du vælger et rentetilpasset lån.