Ydelse – dit månedlige afdrag

Som låntager har du godkendt nogle bestemmelser fra den kreditor, du har indgået din låneaftale med. Det er naturligvis ikke gratis at låne penge, så de skal retur til afsenderen og gerne med profit til långiveren.

Fælles for de alle lån er, at de skal tilbagebetales over en given periode, som er aftalt på forhånd samt underskrevet, før den er gyldig. Perioden eller løbetiden af lånet er inddelt i enten månedlige eller kvartalsvise afdrag, som overholdes af debitor. Afdragene refereres til som ydelsen og er altså den sum penge, som du skal betale til långiveren eksempelvis hver måned.

 

Forskel på lån og ydelser

Det er dog ikke alle lån, der kræver en månedlig ydelse. Tag fx mikrolån, hvor man blot får udbetalt et engangsbeløb, hvor der skal ikke betales noget tilbage, før lånet udløber. Herefter skal der dog tilbagebetales med renter og gebyrer på én gang.

Optager du derimod et ganske almindeligt forbrugslån i banken, så kan du roligt regne med, at der skal falde et månedligt afdrag til din bank. Typisk skal der fremvises et budget først for at se, om du er i stand til at kunne afdrage pengene hver måned. Ydelsen er samtidig også en hjælp til dig, så du netop ikke skal betale det hele tilbage på én gang. For selv om du kunne lægge pengene til side hver måned, så er der stadig dem, der ville falde i og bruge af dem. Så det er på en måde en sikkerhed for både låntager og långiver. Långiver får umiddelbart mest ud af det, da vedkommende skal have renter af sit udlån og naturligvis tjene lidt penge på at låne ud til dig.

 

Vælg et lån du har råd til

Ydelsen fastsættes af dig og banken på forhånd, hvis det er der, du låner penge. Men banken er ikke interesseret i, at dit månedlige afdrag er så stort, at du ikke kan betale det. Så på den måde skal man selv sørge for at man ikke sidder for dyrt i sit lån. Er der ikke økonomisk råderum, kan økonomien udvikle sit til et mareridt, som vi gang på gang ser det i TV. Der skal være råd til at leve med sit lån, og selvfølgelig skal ydelsens aftalevilkår overholdes af låntager. Ellers kan der pålægges gebyrer, som er ret dyre.

Sæt derfor din ydelse efter, hvad du har råd til, så du også kan betale dine regninger og leve samtidig.